Sari la conținut

Lucrător sezonier/Republica Federală Germania


Lucrător sezonier / Republica Federală Germania

 

Prezentare generală

  • Dacă doriți să călătoriți în Germania, pentru a lucra în agricultură în sezonul agricol 2023, trebuie să urmăriți permanent înainte de plecare informațiile actualizate cu privire la condițiile de călătorie și alertele de călătorie publicate de Ministerul Afacerilor Externe https://www.mae.ro/travel-conditions/3700
  • În calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, pentru a călători și a trăi în Germania, nu aveți nevoie de viză sau de permis de ședere. Pentru o ședere de până la 3 luni este de ajuns să aveți o carte de identitate sau un pașaport valabil.
  • Următoarele documente sunt importante și trebuie să le procurați înainte de a pleca din țară:

           – Pașaportul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de cel puțin 6 luni.

           – Cardul European de Sănătate (dacă sunteți asigurat în România).

Important: Cu acest card vi se acordă îngrijiri medicale gratuite la spital sau la un cabinete medicale din Germania. Trebuie să aveți în vedere însă că acest card nu acoperă toate îngrijirile medicale posibile, ci doar cazuri de urgență sau îngrijiri strict necesare din punct de vedere medical, care nu pot fi amânate. Modul în care medicul încadrează un caz particular poate varia în practică. Mai multe informații găsiți pe pagina de internet a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: https://cnas.ro/state-membre-ue-see-elvetia-regatul-unit/

  • Munca sezonieră în Germania nu poate depăși 6 luni într-un interval de timp de 12 luni. Majoritatea muncitorilor sezonieri au o formă de angajare pe termen scurt. Aceasta este de 70 de zile sau de 3 luni calendaristice într-un an.

Încadrare în muncă cu sau fără contribuții de asigurări sociale

În Germania, există încadrări în muncă care implică plata contribuțiilor sociale și altele pentru care nu trebuie plătite aceste contribuții. La începutul relației de muncă, angajatorul colectează informații prin completarea unui chestionar bilingv pentru a clarifica și determina statutul obligatoriu / scutit al lucrătorilor sezonieri. Aceste chestionare sunt păstrate în arhivele angajatorului, împreună cu alte documente.

  • În principiu, dacă sunteți angajat în Germania mai mult de 3 luni pe an, atunci contribuiți la asigurările sociale. Acest lucru este menit să vă protejeze de consecințele bolii și ale bătrâneții. Jumătate din sumele pentru asigurarea de pensie, asigurarea de șomaj și asigurarea de sănătate sunt plătite de companie și jumătate de dumneavoastră, în calitate de angajat și sunt deduse direct din salariu.
  • Dacă angajarea este pe termen scurt (70 de zile/ 3 luni într-un an calendaristic), fără a desfășura activitatea în scop profesional, atât dumneavoastră cât și angajatorul dumneavoastră nu trebuie să plătiți nicio contribuție la asigurările sociale în Germania. În acest fel, nu dobândiți niciun drept la pensie și nici nu sunteți acoperit automat de asigurarea de sănătate.

Unde sunteți asigurat social și ce faceți, dacă vă îmbolnăviți?

  • Dacă în România sunteți angajat la un angajator sau sunteți agricultor independent, perioada în care lucrați ca lucrător agricol sezonier care ajută la recoltat este acoperită de asigurările sociale și de sănătate din România. Dovada pentru scutirea de la asigurările sociale pentru angajatorul din Germania este așa-numita adeverință A1. Solicitați adeverința A1 la CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) înainte de plecare și aduceți-o cu dvs. în Germania. Solicitați totodată și un card european de asigurări sociale de sănătate (EHIC), pentru a putea merge în Germania la medic fără probleme.
  • Dacă lucrați în Germania fără plata asigurărilor sociale și nu aveți nicio asigurare de sănătate valabilă în Germania (asigurare de sănătate pentru străinătate), angajatorul din Germania poate încheia provizoriu pentru dvs. o asigurare de sănătate privată pentru lucrători agricoli sezonieri. Angajatorul nu vă poate scădea din salariu costurile pentru această asigurarea de sănătate privată.
  • Atenție: Această asigurare de sănătate nu acoperă orice boală. Întrebați la ce beneficii aveți dreptul prin această asigurare privată de sănătate. Important: Obțineți o adeverință pe care o puteți folosi pentru a putea merge singur la medic.
  • Indiferent de situație, angajatorul trebuie să vă asigure împotriva accidentelor de muncă și să preia costurile pentru asigurarea pentru accidente de muncă.
  • În cazul în care vă îmbolnăviți pe durata raportului de muncă, informați imediat angajatorul, respectiv agricultorul din Germania și mergeți la un medic. Acesta vă va consulta, iar dacă sunteți bolnav, vă va întocmi un certificat de incapacitate de muncă (concediu medical). Certificatul de incapacitate de muncă trebuie prezentat angajatorului. Vă rugăm să vă informați dacă trebuie să trimiteți adeverința medicală și casei dvs. de asigurări de sănătate.
  • Dacă lucrați mai mult de 4 săptămâni la același angajator din Germania, iar un medic vă acordă concediu medical, salariul vă va fi plătit în continuare pe perioada de boală, timp de până la 6 săptămâni.

Accidentele de muncă

Accidente se pot întâmpla întotdeauna. Fiecare angajat este asigurat prin Asociația Profesională (Berufsgenossenschaft) în caz de accident în timpul muncii, pe drum spre sau de la locul de muncă. Angajatorul dumneavoastră trebuie să vă asigure în caz de accident înainte de începerea activității.

Important: Dacă aveți un accident de muncă și mergeți la medic trebuie să menționați neapărat că accidentul sau vătămarea s-au produs la locul de muncă.

Atenție:Dacă angajatorul, superiorul sau șeful de echipă vă sfătuiesc să spuneți la spital că nu este un accident de muncă, este probabil ca angajatorul dumneavoastră să nu vă fi înregistrat la Asociația Profesională (Berufsgenossenschaft). Consultați ambasada, consulatele generale, un centru de consiliere sau sindicatul dumneavoastră.

Dacă nu vorbiți îndeajuns limba germană cereți în spital să fie chemată o persoană care vorbește limba dumneavoastră.

Protecția muncii

Angajatorul vă pune la dispoziție gratuit toate echipamentele de lucru și echipamentul individual de protecție necesar pentru activitatea pe care o prestați. Aceasta include mănuși de muncă, precum și protecția împotriva soarelui și a ploii. În plus, dacă lucrați în condiții de temperaturi ridicate, trebuie, printre altele, să vi se acorde pauze suplimentare și să vi se asigure suficientă apă. Atunci când primiți primul fluturaș de salariu, verificați să nu apară nicio reducere de salariu pentru echipamentele de lucru.

Concediul

Conform legislației germane a muncii, aveți dreptul la concediu. Acesta este de minim 2 zile pentru fiecare lună integrală de activitate. Cererea de concediu se depune la angajator. Dacă nu vi se aprobă concediul, angajatorul este obligat să vă plătească la sfârșitul activității pe lângă salariu și zilele de concediu neefectuat.

Contractul de muncă

  • În Germania nu există un contract de muncă standard, ci o varietate de contracte, încheiate cu respectarea legislației muncii; angajatorii nu pot să deroge de la legislația muncii, cu excepția cazurilor în care acordă drepturi suplimentare în favoarea lucrătorilor.
  • Un contract de muncă poate fi încheiat verbal sau în scris. În Germania, angajatorul nu este obligat să pună la dispoziția lucrătorului un contract de muncă în formă scrisă. Ca și contract de muncă poate fi valabil și ceea ce s-a convenit cu angajatorul prin telefon sau e-mail. În această situație, încă din prima zi, angajatorul trebuie să pună la dispoziția lucrătorului un document scris care să conțină termenii contractuali esențiali (numele angajatorului, durata contractului, salariul, orele de muncă etc.). Însă în termen de cel mult o lună de la angajare, angajatorul trebuie să prezinte în scris angajatului toate condițiile contractuale.
  • Este preferabilă încheierea unui contract de muncă în formă scrisă. Angajatorul trebuie să pună la dispoziția lucrătorului contractul de muncă redactat într-o limbă pe care acesta o cunoaște. În caz contrar, lucrătorul ar trebui să dea contractul de muncă la tradus și apoi să semneze. După semnarea contractului de către cele două părți, lucrătorul trebuie să păstreze o copie a acestuia (inclusiv pentru situațiile în care se ajunge la litigii ce necesită soluționare în instanță).

Important: nu semnați documente pe care nu le înțelegeți, nu semnați în alb documente sau chitanțe, verificați ca pe ambele exemplare ale contractului să fie semnătura angajatorului.

Salariul

  • În Germania există un salariu minim obligatoriu, care este adaptat periodic. Domiciliul și naționalitatea nu influențează salariul minim. Începând din luna octombrie 2022 salariul minim orar a crescut la 12 euro brut. Acest salariu minim este valabil pentru toți cei care lucrează în agricultură în Germania. Salariul minim german se aplică, de asemenea, dacă ați fost trimis la muncă în Germania de către un angajator din România sau dacă ați venit din România în Germania pentru a lucra ca lucrător independent cu un certificat A1
  • Munca poate fi plătită în acord (după cantitatea recoltată). În activitatea de recoltare, angajatorii indică deseori câte kilograme de fructe și legume trebuie să recolteze un lucrător și câți euro va primi pentru respectiva cantitate. Aceste salarii în funcție de prestație sunt permise. Cu toate acestea, angajatorul nu vă poate plăti pe oră mai puțin decât salariul minim legal, care în prezent este de 12 euro pe oră. Dacă, de exemplu, recoltați pe oră un număr de lăzi care corespunde unei sume ce depășește salariul minim pe oră, angajatorul trebuie să vă plătească mai mult.

Important:Pentru a vă calcula dreptul la salariu, notați în fiecare zi începutul, sfârșitul și durata zilei de muncă, inclusiv pauzele. Notați ce și unde ați lucrat, precum și numele, adresele de acasă și numerele de telefon mobil ale colegilor care pot atesta acest lucru. Faceți fotografii dacă este posibil. Solicitați unui șef de echipă să confirme lista de ore prin semnătură. În cazul în care acest lucru nu este posibil, cereți unui coleg să vă confirme detaliile prin semnătură. În cazul salariilor acord: Notați lăzile sau cantitățile pe care le-ați predat și notați orele pe care le-ați prestat. Puteți verifica dacă salariile dvs. sunt corecte, notându-vă programul de lucru.

Termenul de plată al salariului

  • Legea prevede ca salariile să fie plătite cel târziu la sfârșitul lunii următoare în care s-a prestat munca. În mod normal, salariul este plătit cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare. Angajatorul are obligația de a vă înmâna și un fluturaș de salariu împreună cu salariul. Astfel puteți vedea exact care sunt componentele salariului dvs. Fluturașul de salariu trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
    • numărul de ore lucrate
    • nivelul salariului brut lunar
    • nivelul sumelor reținute pentru impozitul pe salariu și contribuțiile sociale
    • alte sume reținute (de ex. pentru cazare și masă, avansuri)
    • suma plătită (salariul net)
  • În cadrul contractului de muncă pot fi stabilite și alte acorduri între dvs. și angajator.
  • Toate orele de muncă prestate trebuie plătite. Dacă ați stabilit cu angajatorul să vă plătească salariul în întregime la sfârșitul sezonului, cereți un stat de plată parțial în fiecare săptămână sau cel târziu la sfârșitul lunii lucrate. Verificați dacă datele corespund cu propriile dumneavoastră notițe.Calculul timpului de muncăTimpul de muncă începe odată cu activitatea pe câmp. Deplasarea la locul de muncă este inclusă în timpul de muncă numai dacă este vorba despre deplasarea între două câmpuri. Timpul de muncă mediu este de 8 ore pe zi, dar poate fi extins temporar la maxim 10 ore pe zi. În mod normal, între două ture este prescrisă o perioadă de odihnă de 11 ore.În cazul unui program de lucru de 6 până la 9 ore, cel târziu după 6 ore aveți dreptul la o pauză de 30 de minute. Dacă lucrați peste 9 ore pe zi, aveți dreptul la o pauză de 45 de minute. Pauzele nu sunt considerate a fi timp de muncă și, prin urmare, nu sunt plătite. Pentru activitatea desfășurată în zilele de duminică și de sărbători legale, angajatorul trebuie să vă acorde în schimb zile libere în următoarele 8 săptămâni.Legislația germană impune ca începutul, finalul și durata timpului de lucru să fie înregistrate. Angajatorul vă va informa despre modul în care se face acest lucru în unitate. Înregistrarea timpului de lucru reprezintă baza pentru plata corectă a salariului. Dacă doriți să verificați fluturașul de salariu, ar trebui să vă notați și dvs. timpul de muncă.Orele suplimentareTimpul de lucru regulamentar în agricultură este de 48 de ore pe săptămână şi șase zile. Legea prevede un repaus de 11 ore între două schimburi. Până în limita unui timp de lucru de 10 ore pe zi se pot presta şi ore suplimentare. Orele suplimentare trebuie plătite. Timpul necesar deplasării de la o parcelă la alta se consideră timp de lucru şi trebuie plătit ca atare.Durata raportului de muncă și încetarea/rezilierea prematurăÎn contractul de muncă este prevăzută și data de începere și de încheiere a raportului de muncă. Ca perioadă, poate fi indicată durata unei recolte sau o dată fixă. Atât angajatorul, cât și dvs. în calitate de lucrător, trebuie să respectați întreaga durată de încadrare în muncă stabilită prin contract. Excepție face cazul în care raportul de muncă încetează înainte de finalul contractului printr-o reziliere.Raportul de muncă poate fi reziliat de către angajator și de către dvs. ca lucrător deopotrivă. În principiu, rezilierea trebuie efectuată în formă scrisă, pe hârtie, nu prin e-mail/SMS/ WhatsApp. Rezilierea trebuie semnată de persoana care dorește acest lucru.La rezilierea contractului trebuie respectate anumite termene. În cazul unui raport de muncă ca lucrător agricol temporar cu o durată mai mică de 3 luni, termenele pot fi foarte scurte. Termenul valabil în cazul dvs. este specificat în contractul de muncă.Cheltuieli și alte rețineri din salariuCazarea și meseleCosturile pentru cazare și masă trebuie reglementate în mod clar într-un contract. Dacă angajatorul vă oferă cazare pentru închiriere, contractul de cazare trebuie să stipuleze cât va costa și cine va plăti pentru aceasta. Dacă angajatorul nu vă poate oferi cazare, angajatorul trebuie să se asigure că vi se oferă cazare adecvată.

    Termenii și condițiile pentru furnizarea unității de cazare (tip de cazare, preț / chirie, drepturi și obligații) sunt convenite între proprietar și dvs într-un contract separat.

    Dacă angajatorul oferă cazare și mese, angajatorul poate deduce din salariu o sumă rezonabilă pentru chirie și mese. În același timp, trebuie să vă rămână suficienți bani în fiecare lună pentru a trăi. Această limită se numește „Limita de scutire a sechestrului” („Pfändungsfreigrenze”). Astfel, dacă aveți un salariu lunar mai mic de 1.340 euro, angajatorul nu are voie să vă rețină aceste cheltuieli direct din salariu. În cazul în care angajatorul dorește să deducă din salarii costurile pentru chirie și mese, acest lucru trebuie reglementat în contract și trebuie, de asemenea, să fie recunoscut ca atare pe fișa de plată.

    Impozite

    În funcție de salariul total, în Germania se aplică impozite. Acestea se scad din salariu, iar angajatorul are obligația de a le plăti către stat.

    Numere de telefon importante, pagini web, adrese utile

Numere de telefon pentru cazuri de urgență

Poliție: 110

Salvare, pompieri: 112

Ambasada României în Republica Federală Germania, Berlin

Dorotheenstraße 62-66, 10117 Berlin

Telefon: + 49 30 212 39 108 / +49 30 212 39 202

Mail: berlin.social@mae.rocontact@informatiiconsulare.ro

http://berlin.mae.ro

Consulatul General al României la Bonn

Legionsweg 14, 53117 Bonn

Telefon: + 49 228 68 38 135

Mail: contact@informatiiconsulare.ro

http://bonn.mae.ro

Consulatul General al României la München

Richard-Strauss-Straße 149, 81679 München

Telefon: + 49 89 553 307

+49 89 981 06143

Mail: contact@informatiiconsulare.ro

http://munchen.mae.ro

Consulatul General al României la Stuttgart

Hauptstätter Straße 70, 70178 Stuttgart

Telefon: + 49 711 664 8600

Mail: contact@informatiiconsulare.ro

http://stuttgart.mae.ro

Linii telefonice de urgență

Faire Mobilität – Linia telefonica informativă în limba română: Informații cu privire la dreptul muncii, de luni până vineri, între orele 9.00-12.00 și 13.00-17.00

Telefon: 0800 0005602

Linia telefonică a sindicatului IG BAU

Aderare la sindicat pentru muncitori sezonieri

Telefon: +49 3914085107

Informații cu privire la dreptul muncii

https://www.agriworker.eu/ro/agriworker/deutschland

https://www.fair-arbeiten.eu/ro

Centre de consiliere

Listă cu centrele de consiliere, după specializare si limbi vorbite

https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-ro/cet%C4%83%C8%9Beni-ai-uniunii-europene/c%C4%83utare-centre-de-consiliere”

  • Încurajăm lucrătorii români ca, în situația în care au probleme la muncă sau cu angajatorul în Germania, să apeleze gratuit la:– Lina telefonică de urgență Faire Mobilität. Apelurile se pot face doar de pe teritoriul Germaniei. Consilierii vorbesc limba română, vă răspund la întrebări și vă oferă ajutor.– Rețeaua de centre de consiliere „Munca Demnă“ a organizației Arbeit und Leben, unde se oferă gratuit consiliere și ajutor pe dreptul muncii în limba română:  https://www.arbeitundleben.de/arbeitsfelder/beratungsnetzwerk/munca-demna

Linia telefonică de urgență gratuită dreptul muncii: 0800 0005602

De luni până vineri între orele: 9:00-12:00 și 13:00-17:00

În cazul în care prevederile legislative din domeniile muncii și social nu sunt respectate – lucrătorii români care sunt angajați ai firmelor din Germania trebuie să se adreseze autorităților enumerate mai jos.

  • ATENȚIE!!! Este important ca sesizările/plângerile/acțiunile în instanța de judecată să fie depuse la autoritățile germane ÎNAINTE de întoarcerea în România deoarece în legislația germană termenele de decădere sunt scurte. De asemenea este recomandabil ca lucrătorii care depun sesizări/cereri/plângeri să menționeze autorităților germane faptul că se întorc în România – specificând datele de contact (adresă poștală, adresă e-mail, telefon).
  • ATENȚIE!!! Germania este un stat federal. Organizarea locală a autorităților este diferită de la un land la altul. Pentru informații suplimentare legate de autoritățile cu competențe în domeniile muncii și socialului cetățenii se pot adresa biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în RF Germania (social@mae.ro).
  • Arbeitsgericht(Tribunalul Muncii) – Instanța Muncii este în mod regulat curtea de primă instanță pentru litigiile în legătură cu un raport de muncă (probleme de muncă).
  • Plângerea poate fi transmisă la tribunalul muncii în a cărui circumscripție își are angajatorul domiciliul/sediul sau unde se prestează munca/a fost prestată. Puteți identifica tribunalul muncii prin accesarea portalului pentru justiție (registrul tribunalelor). La tribunalul muncii există și un oficiu de primire a plângerilor, care înregistrează plângeri și cereri inclusiv verbale. Luați în considerare să prezentați documente relevante precum contractele de muncă, dovezile de muncă sau alte documente referitoare la cuantumul salariului precum și ștatele de plată – preferabil în
  • Pentru a formula o cerere de plată salarială sunt valabile anumite „termene limită”, prevăzute în contactul individual sau contractele colective de muncă. Acestea pot fi foarte scurte (doar de câteva săptămâni sau luni). Verificați-le! Dacă termenul a expirat, este posibil ca instanța să nu vă accepte cererea. Lăsați-vă consiliat de un avocat pentru a afla dacă o acțiune în instanță mai este posibilă!
  • Dacă doriți să formulați o acțiune la o instanță competentă pentru dreptul muncii, aveți 3 posibilități:
    1. vă prezentați singur în instanță.
    2. mandatați un avocat.
    3. sunteți reprezentat de sindicatul dvs.
  • Bundesarbeitsgericht (Curtea Federală a Muncii (BAG)) este ultima instanță a jurisdicției muncii germane și, prin urmare, una dintre cele mai înalte cinci instanțe din Republica Federală Germania. Curtea Federală a Muncii decide cu privire la căile de atac împotriva hotărârilor de la instanțele de muncă regionale bundesarbeitsgericht.de.
  • Pentru procedurile privind revendicarea salariului în instanță, puteți consulta site-ul centrelor de consiliere Faire Mobilitat: https://www.fair-arbeiten.eu/ro/article/318.nu-a%C8%9Bi-primit-salariul.html.
  • Autoritatea germană care se ocupă cu combaterea muncii fără forme legale – Finanzkontrolle Schwartzabeit Hauptzollamnt.Este important ca toți lucrătorii cărora nu le sunt respectate drepturile – nefiindu-le întocmite contracte de muncă – să depună o plângere la FKS împotriva angajatorului neserios. https://www.zoll.de/
  • ATENȚIE!!! Sumele neplătite de angajator aferente salariilor nu pot fi recuperate de FKS.
  • Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă – Bundesagentur fur Arbeit.Există birouri BA în aproape toate localitățile Germaniei (inclusiv agențiile de tip JobCenter care oferă servicii integrate). https://www.arbeitsagentur.de/
  • Autoritățile locale de sănătate publică – Gesundheitsamt.Orice localitate din Germania are un astfel de birou (în localitățile mai mici birourile Gesundheitsamt se află în cadrul primăriilor). https://www.bundesgesundheitsministerium.de/
  • Casele de Asigurări de Sănătate – Krankenkasse. În Germania există peste 200 de case de asigurări de sănătate. Fiecare persoană trebuie să se adreseze asiguratorului său. https://www.krankenkassen.de.

Pentru informații actualizate în timp real, vă rugăm accesați paginile web ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale  www.mmuncii.ro și Ministerului Afacerilor Externe – www.mae.ro.


Informații :

https://www.bauernverband.de/fileadmin/user_upload/dbv/themendossiers/Arbeitsmarkt/Downloads_von_Saisonarbeit2020.bauernverband.net/DGUV-Corona-Hinweise-Infektionsschutz-ro_v1.pdf

  • Linie telefonică gratuită pentru muncitorii sezonieri în limba română

https://www.faire-mobilitaet.de/ro/++co++dd07d2f8-801f-11ea-bbff-52540088cada

  • Muncitori sezonieri și Corona

https://www.fair-arbeiten.eu/ro/article/473.faq-munca-sezoniera-si-corona.html

  • Informații despre coronavirus și dreptul muncii

https://www.faire-mobilitaet.de/ro/++co++3194c7f6-69a8-11ea-b9de-52540088cada


Instituții :

  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale (secțiunea mobilitatea forței de muncă)

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/mobilitatea-fortei-de-munca

https://www.anofm.ro/eures/index.html?categeures=14&subcategeures=1

  • Blocul Național Sindical (proiectul Mobilitate Echitabilă Germania)

https://bns.ro/piata-muncii/servicii-imigranti

  • Ambasada României în Republica Federală Germania

https://berlin.mae.ro/node/345

  • Consulatul General al României la Stuttgart

http://stuttgart.mae.ro/contact

  • Consulatul General al României la München

https://munchen.mae.ro/contact

  • Consulatul General al României la Bonn

https://bonn.mae.ro/contact