
Scopul anului este de a atrage atenția asupra competențelor persoanelor în vârstă de muncă și asupra dezvoltării acestora.Obiectivul general al inițiativei Anul European al competențelor este acela de a răspunde deficitului de competențe în cadrul UE prin promovarea în continuare a unei mentalități privind recalificarea și actualizarea competențelor în rândul forței de muncă.
Prin intermediul inițiativei, Comisia propune să ofere un nou impuls pentru învățarea pe tot parcursul vieții prin:
- Promovarea de investițiilor sporite, mai eficiente și incluzive pentru formare și pentru schimbarea de la un loc de muncă la altul.
- Asigurarea relevanței competențelor pentru nevoile pieței muncii.
- Corelarea aspirațiilor și a competențelor oamenilor cu oportunitățile de pe piața muncii, în special pentru tranziția verde și digitală și redresarea economică. Se va acorda o atenție specială activării persoanelor pe piața muncii, în special femei și tineri, în special cei care nu urmează studii. angajare sau formare.
- Atragerea de persoane din țări terțe cu competențele necesare UE.
Scopul inițiativei este acela de a face ca dezvoltarea competențelor să devină parte a vieții persoanelor de vârstă activă și că acestea își vor dezvolta competențele pe tot parcursul carierei lor. Temele care vor fi urmărite în cursul anului competențelor includ disponibilitatea și calitatea formării/educației continue oferită persoanelor în vârstă de muncă, cooperarea mai strânsă între furnizorii de formare/educație și actorii din viața profesională și disponibilitatea forței de muncă calificate necesare în Europa. Este important ca toți oamenii să poată participa la viața profesională, motiv pentru care ar trebui să se acorde atenție acelor grupuri de persoane care participă la educația adulților și la viața profesională mai puțin decât alții (de exemplu, tinerii NEET).
Anul European al Competențelor în România
Prioritățile noastre privind Anul European al Competențelor sunt următoarele:
- Creșterea conștientizării/informării agenților economici și a lucrătorilor cu privire la beneficiile dezvoltării continue de competențe
- Formarea profesională a adulților
MMSS, în calitatea de Coordonator Național desemnat pentru implementarea Agendei Europene Reînnoite pentru formarea adulților, a înființat în anul 2020 un Grup național de coordonare, compus din 50 de reprezentanți din educație, camera de comerț, serviciul public de ocupare, ONG, parteneri sociali, furnizori de formare. Acest Grup Național funcționează ca forum de dialog al tuturor părților interesate din domeniul formarii profesionale a adulților, iar obiectivul acestuia este aducerea împreună a tuturor politicilor, activităților, măsurilor, inițiativelor în domeniul formării adulților, pentru a le integra într-un mod coerent, luând în considerare și strategiile naționale de educație în vigoare, pentru a asigura coerența între învățarea adulților și alte domenii de politici.
În prezent, cu sprijinul acestui Grup Național, MMSS elaborează, în cadrul proiectului “Adult National Training Strategy”, finanțat din programul Erasmus+, Strategia Națională pentru Formarea Adulților 2023-2027.
Entitățile care doresc să își înscrie evenimentele/activitățile/acțiunile/atelierele/sesiunile de informare sub egida Anului European al Competențelor trebuie să le înregistreze în format online la acest link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/949223fe-0f16-ba55-683d-189642b1e58d
Trebuie luat în calcul termenul de 10 zile necesar verificării de către Comisia Europeană anterior postării pe harta evenimentelor și pe pagina web a inițiativei.
Sigla anului competențelor în limba română disponibilă aici https://circabc.europa.eu/ui/group/34855497-1b7f-449c-ae13-f43fc754ca0f/library/28836eba-bdfc-4597-8af8-66850f220fdf
Contact
Persoana desemnată din cadrul Direcției Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională pentru această activitate este doamna Ana Rădulescu, consilier superior, telefon 0213110202.
Planul evenimentelor înscrise până în prezent
Mai multe informații: https://year-of-skills.europa.eu/index_en